"Když se lidé zcela odpojí od přírody, pak musí přijít kakao z pralesa, aby je vrátilo zpět k sobě, k přírodě a byla zpět nastolena rovnováha." (Pravěký mýtus)
Ceremoniální kakao se poslední dobou stává více a více populárním rituálním nápojem, zatím asi hlavně v ženských kruzích, při jógové, meditační a dechové praxi nebo také když chceme více rozvinout svou kreativitu pro vnitřní práci. Dlouhodobě mě toto speciální kakao přitahovalo, až uzrál vhodný čas a já měla možnost se s ním konečně seznámit a vychutnat si jeho magickou chuť při jednom ženském kruhu. Následovalo další intenzivnější objevování jeho úžasných účinků společně s mým mužem jako ranní rituál před zahájením pracovního dne, večer před meditací nebo při slunovratové ceremonii v ženském kruhu. Pozorovali jsme, jak mayská rostlinná medicína nás jemně stimuluje, ladí do sebe v příjemných hladivých tónech, podmanivou zemitou plnou chutí, doplňuje energii, zlepšuje náladu a pomáhá nám se propojovat se sebou.
Tento rituální nápoj mě za poslední dobu nadchnul natolik, že bych ho ráda přiblížila každému, kdo ho ještě neokusil a doposud nepoznal. Jeho blahodárné účinky pro naši duši i tělo jsou vskutku širokospektrální.
O jakém kakau je tady řeč? Může mít kakao takovou moc? Dokáže nám posloužit jako medicína pro kolektivní i individuální léčení a návrat k přírodě a návrat k sobě?
Kakao které známe ve formě kakaa holandského typu, granka nebo běžné čokolády je totiž naprosto odlišné od rostlinné medicíny posvátného bio rituálního kakaa s velmi dlouhou historií zakořeněnou v oblasti střední a jižní Ameriky. Z běžného komerčního kakaa je totiž odstraněno mnoho pozitivních látek, je různě upravováno, odtučňováno, alkalizováno, ale liší se též formou pěstování, zpracování i konzumace. Proto i jejich chuť se od sebe výrazně odlišuje.
Ceremoniální kakao je skutečná chuť kakaa bez přikrášlování a ubírání. Všechny zdravé složky kakaa, včetně tuků, jsou ponechány a nejsou přidány žádné další. Ceremoniální kakao je více hořké a jeho chuť mnohem výraznější, plnější a zemitější. Čisté kakao ceremoniální kvality tvoří rozemleté 100% kakaové boby. Zároveň pro ceremoniální kakao jsou vybírány ty nejkvalitnější kakaové boby, odrůdy kakovníku, které rostou volně v přírodě, nepěstují se na plantážích a zpracovávají se pouze ručně. Následně se suší, fermentují a melou. Celý proces zpracování trvá několik měsíců. Kakaové boby jsou pečlivě vybírány se záměrem, že budou použity na kakaové ceremonie. Nejrozšířenější odrůdou ceremoniálního kakaa je Criollo, které je intenzivnější v teobrominu, serotoninu, proanthokyaninu, anandaminu, methylxanthinech, tryptofanu, fenyletylaminu - všechny tyto molekuly působí velmi jemně, vzhledem k jejich správnému poměru v kakau, na náš organismus i mysl.
Kakao jako původně posvátná mayská medicína
Předkolumbovské a mezoamerické kultury, zejména Mayové, používali kakao při svých obřadech ke spojení s duchovním světem dva až tři tisíce let. Dobře ho znali a využívali také válečníci k desetinásobnému zvýšení své síly, ostatním byl často předepisovaný jako lék moudrými léčiteli a šamany. Kakaový bob přirovnávali k lidskému srdci svým tvarem, ale také ve smyslu nádoby na kakao a nádoby na krev. Kakaový bob byl pro ně také symbolem plodnosti a kakaový nápoj byl právem považován mimo jiné také za afrodisiakum a stal se rituálním nápojem při mayských svatbách. Nazývali jej Kakaw, což je mayské slovo, které znamená “Matka Kakaovník”, ze kterého vzniklo slovo kakao. Má v sobě účinnou látku zvanou theobromin – což lze přeložit jako „Potrava bohů“. Kakao obsahuje anandamid, neurotransmiter považovaný za endokanabinoid produkovaný v mozku, který se váže na receptory CB1 a CB2. Je také znám jako „molekula štěstí“, v sanskrtu nazývaná „ananda“, přeložena jako „osvícení“. Jeho účinky jsou v podstatě stejné jako u CBD oleje, derivátu konopí, který uklidňuje mysl a uvolňuje tělo. Kakao uvolňuje hormony štěstí serotonin, dopamine a působí taktéž antidepresivně. Navede vás tak do pocitu blaženosti, lásky, vděčnosti.
Na energetické úrovni silně stimuluje srdeční čakru a uzemňuje
Kakao pomáhá otevírat naše srdce, pocítit příval lásky – sami k sobě, k životu, ostatním lidem. Celkově tedy propojuje a spojuje - ať už se jedná o propojení a spojení sama se sebou, s ostatními lidmi nebo s Matkou Zemí, přírodou. Propojení vede i k pocitu uzemnění, které pocítíme v první čakře. Jedná se o pocit zakořenění, stability, a ukotvení. S uzemněním pocítíme více jistoty v sama sebe a v život jako takový. Obzvláště silná je kakaová ceremonie v přírodě, kdy naplno můžeme prožít spojení s Matkou Zemí. Kakaová ceremonie je skvělá příležitost na odevzdání všeho starého, objevení kousku sama sebe, navrácení se do svého středu a klidu. Zjistíme, že k nám snadno proudí nové nápady. Kakao pomáhá posílit naše spojení s naším vyšším já, což nám pomůže napojit se na naši vnitřní sílu, intuici a pravdu. Zjistíme, že se dokážeme soustředit a být v přítomnosti s větší lehkostí. Pomůže nám tak žít plněji přítomným okamžikem a do naší mysli a duše vnáší mír a klid. Usnadňuje nám překonávat vnitřní bloky, které nás drží zpátky a odpojují od naší tvůrčí životní síly, a nedovolují našemu vnitřnímu dítěti hrát si a být přirození. Kakao může pomoci zmírnit náš každodenní stres a starosti, protože nás povzbuzuje a ladí na pozitivnější a optimističtější vlnu.
Na fyzické rovině pozitivně ovlivňuje mnoho oblastí našeho zdraví
Kakaové boby jsou nejbohatší rostlinou na antioxidanty vůbec, obsahují např. 3x více antioxidantů než zelený čaj. Nebezpečné radikály neutralizují a zpomalují stárnutí. Dále obsahují širokou škálu přírodních minerálů nezbytných pro naše plné zdraví: hořčík, železo, draslík, zinek, měď, vápník, selen, fosfor, mangan a síru. Hořčík jako alkalický minerál je důležitý mimo jiné též pro detoxikaci těla, který potřebuje každá naše buňka, a obecně je vnímán jako nedostatkový minerál, obzvláště tedy u žen. Žádná jiná potravina neobsahuje tolik hořčíku jako čisté kakao. Kromě minerálů je zdrojem vitamínů jako jsou vitamín C, D, E, B6, B12, karoten, thiamin, riboflavin a niacin.
Kakao podporuje naše srdce, uvolňuje svaly a stimuluje mozkové funkce. Síra, rovněž v kakau hojně obsažena, podporuje tvorbu a obnovu kolagenu a keratinu pro zdravý růst vlasů, nehtů ale i kvalitu kůže. Stimuluje kardiovaskulární systém, rozšiřuje cévy a zvyšuje tak průtok krve až o 30%, čímž zlepšuje vstřebávání dalších hodnotných látek a živin v kakau hojně obsažených. Proto se také doporučuje kombinovat kakao s dalšími bylinami, medicinálními houbami nebo různými superpotravinami. Tělo si z nich více absorbuje než obvykle a má z nich ještě větší užitek. Rozšiřuje průdušky a pomáhá tak při akutních virózách, ale i chronických dýchacích potížích jako je např. astma. Dále dopomáhá vyrovnávat hladinu cukru v krvi a lépe prokrvuje mozek, čímž prohlubuje vědomí a soustředění. Po tisíciletí se proto používá k léčení duševního, fyzického a duchovního těla.
Odhalení ceremoniálního kakaa světu
Šaman, který přinesl rituální kakao do mezinárodního povědomí se jmenuje Keith Wilson, který na své duchovní cestě po letité meditační praxi a dosažení určitého stavu osvobození a prozření, odjel do Guatemaly, kde se seznámil s posvátným kakaovým duchem. Objevil rituály domorodých obyvatel střední a jižní Ameriky, kde byl zasvěcen do tajů čistého ceremoniálního kakaa a odkrýval jeho jedinečné účinky pro otevření srdce, mysli a posílení vnitřního tvůrčího procesu, naší kreativity.
Byl to právě Keith, který objevil a pochopil možnost přenesení jeho původních duchovních využití ceremoniálního kakaa v naší moderní a uspěchané době a jeho potřebnou blahodárnost. Podařilo se mu tak rozšířit užívání rituálního kakaa do kreativního i obchodního světa. Prospěšné může být kakao tedy nejen při meditacích, ceremoniích, ale též při jakékoliv duševní práci, umělecké činnosti či třeba obchodování.
Kakao, jak jsme se již dozvěděli, nás spojuje s tělem a myslí, s přírodou, usnadňuje naše propojení jak s vnitřním tak vnějším světem, pokud je konzumováno s jemností, respektem a jasným záměrem. Prostřednictvím otevřeného srdce nám kakao umožňuje slyšet naše pravé já, pracovat s našimi bloky a minulými traumaty, rozpouštět veškerou nahromaděnou negativní energii. Pomáhá nám vnímat, kým skutečně jsme, dozvědět se více o sobě, mít jasněji v tom, kam a kudy chceme v životě jít.
Otevření našich srdcí je v zřejmě to nejdůležitější, co můžeme jako lidské bytosti udělat, abychom se z života radovali každý den. Představuje tak jedinou a jedinečnou cestu, otevřít se dokořán našemu skutečnému potenciálu, dovolit si být zranitelní a obejmout své autentické já. Je nezbytnou součástí objevování toho, kým doopravdy jsme. Jedině tak můžeme dosáhnout svého nejvyššího potenciálu a vytvořit naplněný a šťastný život pro sebe i své okolí, přírodu, Matku Zemi, pro náš svět.
Jak si vytvořit svůj vlastní kakaový obřad doma?
Kupte si ceremoniální kakao, které bylo eticky vypěstováno a sklizeno. Pokud chcete, můžete najít hotové směsi, které obsahují i koření jako např. Elimba ceremoniální kakao.
Do žáruvzdorného hrnku nalejte vodu, můžete smíchat s rostlinným mlékem či jiným mlékem a ohřívejte maximálně do teploty 70 stupňů, vložte kakaovou hmotu a za stálého míchání nechte rozpustit, vhodné je též použití mixéru nebo metličky. Okořenit můžete kardamonem, skořicí, vanilkou, chilli - dle Vašich preferencí, ozdobit můžete plátky růží a přisladit medem, kokosovými květy nebo vůbec a vychutnávat jeho přirozenou hořkou chuť. Množství kakaové hmoty závisí na záměru, jiné množství se popíjí při tvůrčí práci, duševní práci a jiná je zase dávka rituální pro konkrétní ceremonii. Ideální je, aby Vás s posvátným kakaem seznámil někdo již zkušený.
Začněte meditací nebo modlitbou.
Vyšlete svůj záměr před konzumací kakaa.
Pusťte vše, co potřebuje uvolnit.
Usrkávejte si kakao a vychutnejte si každou vteřinu.
Vnímejte, jak se vaše srdce začíná otevírat.
Možná budete chtít psát deník nebo zpívat nebo tančit. Extatický tanec je ideální kombinací.
Nicméně dělejte naprosto cokoliv, co v danou chvíli považujete za správné, nechte se vést svou intuicí a svým srdcem..
Ukončete svůj obřad meditací nebo ještě jednou poděkováním.
Užijte si nezapomenutelné chutě a laskavé účinky ceremoniálního kakaa a užívejte života❤️
S láskou
Lenka
Comments